неділю, 6 квітня 2014 р.

     З нагоди відкриття експозиції в садибі А.Фредра актори львівської сцени-студії «Галіціана» Софія Іванова і Олександр Оверчук зіграли тут одну зі своїх улюблених вистав — «Фарс кохання».
В її основі — одноактні п’єcи «Свічка згасла» А.Фредра та «Про шкідливість тютюну» А.Чехова.
Як розповів режисер Олександр Оверчук, досить довго творчі дискусії точилися навколо «Свічки…». А оскільки цей одноактний спектакль триває 20 хвилин і вимагає певної вмотивованості, то шукали якийсь цікавий хід. Потрібно було створити справжню виставу, але як? Випадково до рук потрапив томик Чехова, в якому було оповідання «Про шкідливість тютюну». Зв’язок історій цих двох авторів був очевидний.
     «Ми дуже щасливі, що вдалося зіграти цю річ саме в будинку А.Фредра напередодні чергової річниці від дня його народження і в міжнародний рік Антона Чехова, — розповіла актриса Софія Іванова. — Це було перше звучання твору А.Фредра в його маєтку. Незважаючи на те, що між написанням цих двох творів минуло багато часу і що творили їх люди різних культур, країн, світоглядів, — вони дали органічну, цілісну картину народження кохання. Логічної завершеності твору надала музика композитора Олександра Козаренка».
    У це важко повірити, але під час дійства не обійшлося без містики. Коли у виставі зайшла мова про дощ, який лив як із відра, за вікнами старовинного маєтку з ясного неба зринула справжня злива.
    «Тільки сьогодні, вперше потрапивши у цей чудовий палац, я зрозуміла, що ця п’єса писалася тут. Бо все, що описував Фредро — «і великі липи, з другого боку — луг, а за лугом річка» — усе тут є. Навіть лелеки, про яких він пише, також кружляли над нами», — ділиться враженнями Софія Іванова.
    Олександр Оверчук додає: «Садиба Фредрів — не театр, не музей, а місце контакту. Коли я вчора був тут пізно увечері зовсім один, у мене було таке враження, що Фредро ходив зовсім близько, скрипів мостинами, сходами і навіть покашлював».

Немає коментарів:

Дописати коментар