неділю, 6 квітня 2014 р.


Село Вишня (колишня Бенькова Вишня) знаходиться поряд з дорогою Львів-Самбір.
Не лякайтесь,якщо побачите інформацію що Вишня-у Городоцькому районі,а Рудки-вже у Самбірському,-по суті(в минулому,зараз у Вишні своя сільська рада )-це одне ціле,різниця між минулим і сучасністю також у тому,що колись Рудки були присілком Бенькової Вишні(14ст),а тепер-навпаки.
Палац Фредрів-Шептицьких у Вишні.Головний фасад
Перша згадка про село(а колись воно було містечком)відноситься до 1438року.В XV-XVIII ст. село Вишня входило до складу Перемишльської землі Руського воєводства панської Польщі і знаходилось у власності різних феодалів, здебільшого поляків. В свою чергу галицькі бояри втрачали свої маєтки й земельні володіння під тиском польської шляхти, яка ринула на українські землі, особливо після Люблінської унії 1569 року.
 З середини ХVI ст. село Вишня належало до Городоцького староства.
  У першій половині XVIII ст. власниками Бенькової Вишні були Міхал Урбанський і Войцех Сємєнський.Саме Войцех Сємєнський збудував у поселенні палац, який згодом зруйнувала пожежа.
Наприкінці 18ст село викупив Яцек Фредро.Велика частина земель навколо села Вишні з 1753 року знаходилась в руках  родини Фредрів.
В часи Австро-Угорщини в Галичині розгорнулось антифеодальне повстання 1846 року. Серед селян Бенькової Вишні велась революційно-демократична агітація. З початком революції 1848-1849рр. в Австрії і створенням у Львові Ради Народової в Рудках була створена польська окружна Рада, головою якої став власник маєтку с. Беньківська Вишня польський драматург граф Александр Фредро (1793-1876). Після революції селяни отримали свободу і стали власниками землі. За своє звільнення вони повинні були платити викуп.

Немає коментарів:

Дописати коментар